zondag 9 oktober 2011

Hallo allemaal



Het is nog maar 5 maanden geleden dat ik de verpletterende diagnose hoorde; darmkanker met uitzaaiingen. Ongeneeslijk en niet operabel. Ik herinner mij de schok en vervolgens de beleving 'dit gaat niet over mij, dit kan niet'. Vervolgens daalde de boodschap in en kon ik niet anders dan mijn leven zo goed en kwaad als het kon, weer oppakken. Dat viel niet altijd mee, de chemo viel me zwaar.


Het is nog maar 2 dagen geleden dat ik de uitslag van de meest recente scan hoorde. Vrijdag jl vertelde de oncoloog mij dat er op de scan geen enkel spoor van een tumor meer te herkennen. Geen tumor, geen uitzaaiing; helemaal niets. Ongeloof, verpletterend, een gelijke beleving als 5 maanden terug :'dit kan niet, gaat dit echt over mij'. Ja dus, verzekerde de oncoloog mij. Zeldzaam zoals mijn lichaam heeft gereageerd op de chemo. Zelfs voor de oncoloog ongekend en zeldzaam.

Voor mij een wonder. Ik kan het amper bevatten. Geen kanker. Weer een perspectief hebben. Deuren die ik dicht had gedaan weer openen. Werk, relatie, vakantie, kerst, de verjaardag van mijn zoon meemaken, mijn eigen verjaardag weer vieren en.. ik kan het nog steeds niet bevatten.

Hoe kan ik het jullie dan uitleggen. Behalve dat ik dankbaar ben, zo blij en ik hoop zo dat de oncoloog zich niet vergist.


Hoe verder. Alle tumoren zijn weg dwz niet meer zichtbaar op de scan. Een kleine restafwijking op mijn lever. Om alle risico's uit te sluiten stelde de oncoloog een nieuwe operatie voor. Een geheel nieuwe behandelwijze , die alleen in een gespecialiseerd ziekenhuis te Amsterdam kan worden uitgevoerd. De operatie zal gericht zijn op het verwijderen van die 'afwijking'. Tevens kan tijdens zo'n operatie mijn buikholte nog eens goed gecontroleerd worden, om eventuele afwijkingen die niet mbv de scan zichtbaar zijn, te traceren. En vervolgens te verwijderen met een al even nieuwe behandelingswijze ( dank aan alle fondsen en sponsoren die onderzoek naar genezingsmogelijkheden van kanker mogelijk maken, waardoor de ontwikkeling op het gebied van behandelwijzen tav darmkanker zo ver is. Ik dank er mijn leven aan). Dinsdag as zal mijn oncoloog mijn 'geval' voorleggen aan een team artsen. Daar zal worden besloten of ik wel of niet geopereerd zal worden. Woensdagavond hoor ik of ik geopereerd word, en zo ja, wanneer. Een hersteloperatie mbt mijn stoma behoort eveneens tot de mogelijkheden. Van palliatieve zorg naar behandeling met als doel, totale genezing.


Sinds vrijdag herhaalt de gedachte zich steeds; dit is een wonder. Een 2e kans van leven. En echt wonder. Meer woorden heb ik er niet voor. Het is voor mij nog steeds amper te bevatten. Lieve allemaal, zo ontzettend bedankt voor jullie lieve woorden, voor jullie steun, voor jullie zorg, voor jullie gedachten aan mij. Voor het feit dat ik mij afgelopen maanden zo gedragen voelde door jullie. Niet alleen, nooit alleen. Ik heb dit nooit kunnen doen zonder jullie. Dank jullie wel,


liefs Anja

6 opmerkingen:

  1. Lieve Anja,

    Kippenvel, wat een heeerlijk nieuws.
    Verder heb ik er geen woorden voor.
    Ik wens je veel sterkte bij de volgende etappe van je reis!

    groetjes, Lineke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wow, wat fantastisch! Ik snap dat dit je ook enige moeite kost om te verwerken..
    Veel sterkte met de operatie
    groet
    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  3. verbijsterd, en met tranen van geluk en verwondering, lees ik je fantastische bericht!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. lieve Anja,

    KREEG het nieuws van Sjaak op het werk.
    Kippenvel toen ik het hoorde.
    Het is toch niet te bevatten. Je wordt heen en weer geslingerd in je gevoelens/gedachten en emoties.
    Veel succes met de volgende stappen, die gezet moeten worden.
    Dikke pakkerd van José en Eugène

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wauw Anja, wat een ontwikkeling! Hier ook kippenvel toen ik het hoorde vandaag.
    Heel veel sterkte met het vervolg,

    groeten, Rixt

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lieve lieve Anja,


    Wat een ongelooflijk goed nieuws. Echt niet te bevatten wat er allemaal is gebeurd binnen vijf maanden, maar dit is zo ontzettend fijn dat ik er gewoon tranen van in mijn ogen krijg! Alvast heel veel sterkte bij de laatste operatie, en heel heel erg veel liefs van Brechtje en mij!

    XXXX Hannah

    BeantwoordenVerwijderen